Myt-lista. 10 vanliga myter kring menstruation

Tänkte ta upp en del myter kring lingonveckan och berätta för er hur sanningen förhåller sig till dem.

1, Om man badar eller tvättar håret under menstruationen så ökar blödningarna? - Detta är inte alls sant. under menstruationen är det viktigt att hålla sig ren då vi kvinnor kan svettas mer och få fetare hud och hår på grund utav hormonpåverkan.

2, Man skall vila hela tiden under mensen? - Nej, för kroppens bästa bör man göra som man själv vill. Vill man träna så gör man det. Träning är bra under mensen då man hjälper kroppen att svettas ut överflödigt vatten ut kroppen, så man blir mindre svullen. Träning är också ett bra sätt att reglera PMS och kramper eftersom det ökar syretillströmningen till musklerna.

3, Man kan inte simma när man har mens? - Fel! Hur många har inte dragit till den här ursäkten när klassen ska ha simning? Sanningen är att det går hur bra som helst att simma under mensen, så länge man använder tampong vill säga.

4, Oskulder ska inte använda tampong? - Stämmer inte heller. En oskuld blir inte av med oskulden för att hon använder tampong. Den går bara att förlora genom sex. Vill amn använda tampong som oskuld så kan man göra det. Om man känner att det gör ont att sätta in den bör man dock vara försiktig och prova en mindre storlek.

5, Man kan inte bli gravid under mensen? - Man kan faktiskt bli gravid under tiden man har mens. Spermier kan överleva i kvinnans livmoder i upp till en vecka vilket betyder att befruktningen kan ske både under eller strax efter menstruationen.

6, Man ska inte använda tamponger på natten? - Självklart kan man sova med en tampong. Folk brukar tro att det inte går för att det sägs att man bör byta tampong mellan 4-6:e timme. Helt rätt utav hygieniska skäl. Faktum är att tampong är det bästa mensskyddet under nätterna just för att den inte glider omkring hur mycket du än vrider och vänder på dig i sömnen.

7, Tamponger blockerar blodflödet? - Absolut inte. En tampong fungerar som en svamp, den suger alltså upp blodet. När den sedan är full så rinner blodet igenom eller vid sidan om. Den hindrar inte blodflödet utan suger upp det så att det inte ska bli läckage.

8, Genom att dricka mycket vatten och gå på toa ofta kan man skölja ut mensen ur kroppen? - En fråga som jag själv trodde på när jag var yngre. Eftersom vätska leder till ett antal toalettbesök så håller man rent. Dock kommer ju urinen ur urinröret och mensblodet ur vaginan. De möts aldrig på vägen och man kan därför inte skölja ut blodet ur kroppen. Dessutom är inte stora mängder vatten bra för kroppen eftersom vi har salter i kroppen som späds ut om vi dricker för mycket vätska.

9, Man kan inte ha sex när man har mens? - En utav de vanligaste myterna. Man kan ha sex under menstruationen dock finns det en ökad infektionsrisk, använd därför kondom.

10, Man kan äta hur mycket choklad som helst de 3 första dagarna av mensen utan att gå upp i vikt? - Nej, tyvärr är det inte så. I chokladen finns endorfiner som kroppen behöver för att inbilla sig att man är glad. På det sättet är choklad bra för kroppen speciellt under mensen då man behöver ett tillskott utav endorfiner. Men dessvärre påverkar socker våra humörsvängningar eftersom det ger snabba förändringar i blodsockerhalten. Detta kan också påverka vår PMS. Man bör därför hoppa över godiset så ofta man kan.

Jag hoppas att ni lärde er någonting nytt utav min myt-lista, det gjorde i alla fall jag. För mer information och fler myter se länkarna nedan.
http://www.always-info.nu/myth_or_fact.html
http://www.myobtampons.se/faq/38
http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article5912780.ab
http://www.minkompisundrar.nu/index.php?Itemid=39&id=41&option=com_content&task=view

Peace out ..v,


Kommentarer
Postat av: torin

sv: ja samma här.. precis det jag gjorde idag så himla jobbigt :/



fett bra inlägg :D <3

2009-11-16 @ 18:53:24
URL: http://tulline.blogg.se/
Postat av: petra

Sv; haha ja samma här xD det är lite pinsammt ;)



håller med det torin sagt, detta var ett fett bra inlägg :) & jag visste inte att man kunde sova med tampong ;o eller ja.. kan kan man ju, men jag trodde det inte var bra ;P

2009-11-16 @ 19:01:32
URL: http://petralovisaeriksson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback